Parels worden gevonden in de schelp van een weekdier. Deze dubbelschalige schelpen worden doorgaans “pareloesters” genoemd, al zijn het in feite geen oesters. In tegenstelling tot edelstenen hoeft een parel niet bewerkt te worden, zij wordt in al haar volmaaktheid gevonden. Alleen de natuur bepaalt haar kleur en vorm. Een parel schittert niet maar heeft oriënt: de subtiele kleurschakeringen en glans in het parelmoer.

Natuurlijke parels zijn uiterst zeldzaam en kostbaar. Er moeten maar liefst 15.000 oesters geopend worden om één enkele parel te vinden. Een natuurlijke parel is een speling van de natuur, veroorzaakt doordat er een organisme (parasiet,kreeftje) een pareloester binnendringt. Om zichzelf te beschermen vormt de oester kleine laagjes parelmoer om de irritatie heen, totdat er een rond glanzend bolletje ontstaat: de parel.

Parels komen voor in veel, vaak subtiele, kleurschakeringen: van zuiver wit tot créme, roze, gelige en groene tinten. Ook komen parels voor in de kleuren donkergrijs, donkergroen of donkerbruin.

De cultivé parel

Eeuwenlang hebben mensen geprobeerd om parels te kweken, het duurde echter tot het begin van deze eeuw voordat er een succesvolle kweekmethode werd ontwikkeld: een bolvormig geslepen stukje mosselschelp met daaromheen een dun huidje mantelweefsel.

Op het eerste gezicht is een cultivé parel niet te onderscheiden van een natuurlijke parel, in veel gevallen kan dat alleen met behulp van een röntgenapparaat.

Van alle parels die momenteel verkocht worden , bestaat nog maar 1% uit natuurlijke parels.

Naast onze huiscollectie parels verkopen wij ook parels van de Koning van Buul (www.kobuparels.nl)